Diskuzní fórum LPG/CNG
14.7.2014 12:04:06
Jméno:
J.R. Předmět:
LPG SubaruDobrý den, chtěl bych se informovat na možnost vestavby LPG do mého Subaru 3.0i -H6 - 154kw ( 6V-najeto 124.000km ) a případné dopručení systému. V různých recenzích a fórech se " odborníky " bohužel obecně vestavba do vozů této značky vůbec nedoporučuje , přestože globálně vzato jezdí mnoho vozů této značky na LPG ( ať už s označením Bifuell s LPG od výrobce jako nový vůz s LPG systémem nebo dodatečnou vestavbou systému později...). Mám v plánu si v nejbližší době pořídit další přírůstek - Subaru Forester 2.0i - 116kw ( 4V- s předpokládaným nájezdem okolo 100.000-150.000km) a taktéž uvažuji o vestavbě...
Děkuji J.Rafaj
14.7.2014 15:46:08
Jméno:
Frank F. Předmět:
RE: LPG SubaruDěkuji za odpověd, možná jsem zapoměl napsat že auto na benzín jede skvělě(jen chvíli trvalo než se opravily adaptace po jizdě na přebohacený plyn). Již jsem si udělal i dignostiku k plynu, a přepínámím vstřikovačů na benzín odhalil chybu na vstřikovači C. Zkoušel jsem pak i pohmatem ze vstřikovačů hadic do sání a u tohoto vstřikovače není patrné dávkování plynu. A zcela jistě je tedy vadný a propouští. Proto prosím ještě o odpověď zda je možný nějaký repas či je nutné koupit nový(mám zelený, nový kód je údajně červený ? ). Pak samozřejmě buď se mě povede si dořídit systém sám nebo někam zajedu. Kdybych měl poblíž takové odborníky jaky vy tak neváhám a už jsem u vás :), bohužel já už zbytečně měnil snímač otáček, cívku, a skoro i lambdu, protože bohužel tomu nerozumí, nikomu adaptivní parametry obohacení -98%(pak benzín byl chudý, nahodila se chyba lambdy protože neukazovala prakticky nic) nevadily až jsem začal pátrat sám, protože mě to přišlo divné. Takže když už někam pojedu chci vědět co je špatně a neměnit zbytečnosti jen proto že si někdo něco myslí a nedává to logiku. Pak ještě by mě zajímalo jestli tlak 1,5 bar je normální pro li02 reduktor a v jakém rozmezí se dá tlak regulovat? Příjde mi docela vysoký, tak jestli nemohl odejít vstřikovač kvůli špatnému tlaku?
11.7.2014 10:24:41
Jméno:
Frank F. Předmět:
Landirenzo - skubani na plynDobrý den, poslední dobou mám problém se škubáním a nepravidelným chodem motoru na plyn v nízkých otáčkách. Dle diagnostiky při přepnutí na plyn je směs moc bohatá a RJ adaptivní parametry posune dolů a ochuzuje, ale i tak dle lambda sond zůstává směs moc bohatá, na benzím pak auto také jede špatně - směs je moc chudá ale po delší době to jednotka pozná a adaptivní parametry opět upraví do normálu. Na volnoběh motor běží nepravidelně, pak do cca 2500 otáček škube. Při vyšších otáčkách už se údajně přebytečné palivo stíhá dostatečně rychle odsávat proto problém mizí. Ještě se chystám zkontrolovat TJ plynu zda jí nechybí údaj nějakého snímače. Ale pravděpodobně tedy propouští plynový vstřikovač nebo může být vadné i něco v reduktoru? Mohu odpojit hadice a demontovat plynovou rampu(předpokládám že když auto stojí tak je plyn uzavřen ) a prozkoušet vstřikovače? Rád bych si to opravil sám, a pak jen zajel na novou revizi plynu. Pak otázka zda je nutné Landi-renzo vstřikovač vyměnit celý nebo je opravitelný, viděl jsem že na některé vstřikovače jsou repair sady nějakých těsnění apod.
13.7.2014 9:48:27
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: Landirenzo - skubani na plynDobrý den, škubání a nepravidelný chod motoru v nízkých otáčkách může způsobovat celá řada faktorů – chyba v zapalovací soustavě (svíčky, kabely cívky), vadné některé čidlo, vadný vstřikovač.... Pro zjištění správné příčiny je nutné provést diagnostiku vozidla a diagnostiku LPG systému. Při vypnutí vozidla je plynový systém samozřejmě uzavřen. Případnou výměnu plynového vstřikovače bych ponechal na odborném servisu, neboť po výměně je potřeba znovu provést nastavení LPG systému.
11.7.2014 0:42:13
Jméno:
Martin Předmět:
Hyundai i 30Dobrý den, koupil jsem si Hyundai i30 1,4i CVVT LPG. Chci se zeptat jestli je nutné dávat prístrik benzínu když jsou tvrzená sedla ventilu již z výroby pro tento motor? Od jakých otáček je nutný tento prístrik a jestli mi to umíte vysvetlit jak to funguje. když jedu napr. 4000ot/min tak se mi vstŕikuje pouze benzín nebo taky lpg?
Umíte mi říci jaký je tam servisní interval když na 1,4i CVVT je 25tis/rok.?
LPG tam dávate BRC je tenhlect systém náchylný na čistotu benzínu oproti Lovatu eco fast ktoré jsem mel na octavii 1.6MPi, nebo je to stejný na údržbu.?
Dekuji
13.7.2014 9:19:15
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: Hyundai i 30Dobrý den, ochrana ventilů a ventilových sedel se postupně vyvíjí a je prováděna dle požadavků Hyundai. Pokud je vozidlo v záruce je potřeba případnou změnu v ochraně ventilů konzulotvat s prodejcem Hyundai. Postupně je připouštěna i ochrana dávkováním aditiva externím dávkovacím systémem. O systémech dávkování aditiva si můžete pečíst v mé odpovědi na dotaz ze dne 13.5.2014. Servisní interval je stejný. Pravidelná výměna LPG filtru v termínech dle servisní knihy k LPG zařízení Vám zajistí dlouhodobou životnost a spolehlivost LPG systému.
9.7.2014 15:07:52
Jméno:
Tomáš Předmět:
PoděkováníChci poděkovat týmu autogascentra za rychlou opravu mého Landi renzo omegas, který mi samovolně přepínal z LPG na benzín, technici to naladili a problém je pryč. Děkuji za skvělý přístup s pozdravem. Tomáš
10.7.2014 14:43:10
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: PoděkováníDobrý den, velice si vážíme Vašeho uznání, které je pro nás jak odměnou, tak i motivací nadále zlepšovat úroveň našich profesionálních služeb.
9.7.2014 14:54:17
Jméno:
Petr Kapl Předmět:
DotazZdravím, nechali jsme přestavět benzínový motor 1,6 16V u vozidla Renault Megané II na pohon LPG (sekvenční vstřikování + přimazávání ventilů). Průměrná spotřeba benzínu činila 7,5l/100km. Objem nádrže činí 56 litrů = při max. 80% naplnění obsáhne nějakých 45 litrů. Součástí přestavby je instalace orientačního měřidla stavu nádrže, které pravidelně po ujetí cca 270-280 km signalizuje rezervu červenou diodou (4 zelené, 1 červená). Na rezervu dojedu ještě nějakých 130 - 150km. Můj dotaz zní, zdali je takové chování přestavby běžné, normální nebo lze zařízení ještě nějak doladit. Před instalací nám firma deklarovala ujetí na plnou nádrž v rozsahu 500 - 600km. Výsledek je takový, že buď spotřeba vozidla narostla o nějakých 30% nebo zařízení neumí spotřebovat více pohonné hmoty z nádrže. Prosím o objasnění. Děkuji.
10.7.2014 10:03:07
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: DotazDobrý den, otázka spotřeby je vždy ošidná. Vlivů na spotřebu je celá řada – povětrnostní podmínky, nahuštění pneumatik, teplota vzduchu, reliéf silnice, povrch silnice…. Pro přesnější porovnání spotřeby benzínu a plynu doporučuji dotankovat obě nádrže do plna a projet stejnou trasu pokud možno za stejných povětrnostních podmínek a dotankovat znovu do plna a z těchto údajů vypočítat spotřebu. Tankování plynu pokud možno proveďte u stejné čerpačky. Navýšení spotřeby u sekvenčních systémů vstřikování LPG je do 15% oproti spotřebě benzínu. Seřízení systému LPG může ovlivnit spotřebu.
6.7.2014 15:43:20
Jméno:
Ladislav Předmět:
problém s LPGDobrý den.chtěl bych se zeptat.Mám Felicii 1,3 mpi r.v.97 nechal jsem si ji před lety předělat na LPG.Až na občasné problémy s přepnutím v zimě vše šlapalo jak má,ale poslední dobou se mi časo stává že při přepnutí na LPG mi to nejede,motor se dusí a pokud nepřepnu na benzin tak to chcípne.Mám tam brc.Přepne mi to na plyn u 2000 otáček.Občas pomohlo když jsem během jízdy vypl klíček zapalování,nechal kousek popojet a zapl,poté hned přeplo na LPG bez problémů.Když jsem byl v servisu tak jak na potvoru to přepínalo bez problémů.Mechanik říkal že byly lehce zaoxidované kontakty.Není problém třeba v měmbráně-mohu si ji vyměnit sám nebo to spíš nechat na servis?
7.7.2014 10:09:30
Jméno:
Ing. procházka Předmět:
RE: problém s LPGDobrý den, vzhledem k tomu, že ve Vašem vozidle je možné použít pro přestavbu jak jednobodový nasávaný systém, tak i sekvenční vstřikovaný systém a z Vašeho dotazu není zřejmé, který systém ve vozidle máte, předpokládáme, že se bude jednat o systém nasávaný jednobodový. Jednou z příčin takovéhoto chování může být i membrána v reduktoru. Doporučuji proto kontrolu LPG systému v odborném servisu a též případnou výměnu membrány v reduktoru svěřit odbornému servisu neboť po výměně membrány je nutné seřídit systém na analyzátoru výfukových plynů.
3.7.2014 15:25:04
Jméno:
Tomáš Předmět:
Přimazávání ano nebo ne?Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda nechat domontovat přimazávání ventilů nebo ne. Koupili jsme si NOVÉ vozidlo Kia Ceed 1,4 73kW, rv.2014, nechali domontovat LPG přímo prodejcem. Použitý systém LOVATO nemá přimazávání, jen přivstřik paliva. Bude to stačit? Nedojde časem k poškození ventilů? Je dle vašich zkušeností opravdu rozdíl mezi motory 1,4 CVVT - pokud je továrně "připraveno" na LPG, než když si koupím vůz, který nebyl "připraven" na LPG? Může mi případně domontovat přimazávání servis Vámi autorizovaný?
Předem děkuji za odpověď.
6.7.2014 20:07:29
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: Přimazávání ano nebo ne?Dobrý den, rozdíl mezi továrně „připravenými“ motory na LPG by měl být v kvalitnějším materiálu použitém na ventilech a sedlech ventilů, které by měly lépe odolávat mírně zvýšeným teplotám spalin při použití LPG. Dodatečným namontováním přimazávání se zvýší ochrana ventilů proti jejich poškození. Dodatečnou montáž zařízení na dávkování aditiva pro ochranu ventilů Vám provede kterýkoliv náš autorizovaný servis.
1.7.2014 22:56:14
Jméno:
Leoš Předmět:
PlynDobrý den, chtěl sem se optat jestli motor VW 2.8 V6 r.v. 2000 vyžaduje ochranu ventilových sedel a jestli by byl vhodnější pro tento motor STAG 300+ nebo STAG premium. Předem děkuji za odpověď.
2.7.2014 15:51:10
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: PlynDobrý den, tento motor nevyžaduje ochranu ventilových sedel. Je vyzkoušeno že ve vozidle budou dobře fungovat oba systémy jak STAG-300 ISA2 tak i STAG-300 Premium.
1.7.2014 13:45:39
Jméno:
Jakub Předmět:
EurogasDobrý den,
mám problém se systémem eurogas autogas. Pokud je automobil zahřát delší dobu, víc jak 100km, tak auto po zastavení a znovu rozjetí nechce jít do otáček. Plyn nereaguje. Auto bylo v servise a na benzín je vše v pořádku. Jsou i nové svíčky odtrh 0.8. Na benzín vše funguje jak má. Po přepnutí na plyn auto jezdí jak má, ale pokud se zastaví na křižovatce, tak se stane, že není možné se rozjet. Je s tím spojené i to, že auto nad 130 km/h nechce táhnout. Dřív nebyl problém 170km/h.
Co to může dělat? Děkuji
1.7.2014 15:35:29
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: EurogasDobrý den, holandský systém Eurogas nemontujeme ani neservisujeme. Z informací, které uvádíte dovozuji, že se jedná o sporadickou chybu (příčin může být celá řada a vyjmenovávat je nemá smysl), kterou je potřeba identifikovat pomocí diagnostiky. Proto doporučuji obrátit se na odborný servis této značky.
30.6.2014 21:13:03
Jméno:
Danek Předmět:
přenuti plynu brcDobrý den mam dotaz vlastnim citroena xsaru 1,6 70 kw s roku 2002 se systemem brc první ranní přepnutí není problem ale když někde zastavím tak na pul dne nebo je venku hodně horko tak při prvním přepnutí na plyn auto chcipne musím zastavit nastartovat znova po chvíli přepne na plyn a už není problem mislim si že by to mohlo dělat teplotní čidlo reduktoru.Děkuji za odpověď.
1.7.2014 9:28:23
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: přenuti plynu brcDobrý den, u sporadicky vyskytujících se závad je vždy obtížné určit jednoznačně příčinu i s diagnostikou. U některých závad je potřeba navodit stav jejich výskytu a teprve pak lze určit s pomocí diagnostiky příčinu. Řídící jednotka LPG přepne na plyn, pokud jsou splněny podmínky pro přepnutí - v systému dostatečný tlak a teplota na reduktoru zajistí dostatečné odpaření kapalné fáze LPG. Myslím že výměna teplotního čidla příčinu nevyřeší a bude nutná návštěva odborného servisu.
30.6.2014 15:37:27
Jméno:
Miroslav,Plzeň Předmět:
kontrola stag 4Dobrý den, mám Oct. 1,6 55 kw r. 2000 a namontovali mi Stag 4. Nejede to, jako by se to dusilo, a když se to rozjede, tak to cuká, jako by to nebral jeden vstřik, občas musím prošlápnout plyn, abych vůbec dostal nějaké otáčky a rozjel se třeba na křižovatce. S kamarádem jsme to napíchli a nezadalo to ani základní parametry.ŘJ není zaheslovaná. Mám to tomu
servisu hodit na hlavu? Děkuji za odpověď.
1.7.2014 8:05:02
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: kontrola stag 4Dobrý den, vozidlo s přestavbou na LPG vždy startuje na benzín. Nepíšete, zda vozidlo cuká při jízdě po nastartování na benzín nebo až po přepnutí na plyn. V případě, že je LPG systém nesprávně seřízen může docházet v provozu na benzín po nastartování ke kolísání otáček a vozidlo se, jak píšete, dusí. Po přepnutí na plyn většinou pak auto jede bez problémů. Pokud auto nejede v nízkých otáčkách na plyn, doporučuji zkontrolovat zapalovací soustavu – svíčky, kabely, cívky. Jsme zástupci firmy AC a se zařízením STAG máme dlouholeté zkušenosti. Rádi Vám pomůžeme s odstraněním závady. Případný termín opravy je třeba si předem dohodnout na tel: 602420268.
29.6.2014 12:58:14
Jméno:
V.Čermák Předmět:
LPGDobrý den,mám dotaz k nádrži a plnění LPG: mám Fábii 1.6 z roku 2008 77Kwa combi,LPG výrobce BRC,výrobce Atrama,s kulatou nádrží s elektromagnetickým ventilem.
Mám digitální informátor(4 diody)hladiny paliva,které ukazují aktivní hladinu paliva po naplnění po ujetí při bližně 5 km.
Chtěl bych se zeptat,zda existuje nějaký ručičkový měřák,který by ukazoval okamžitou hodnotu LPG po naplnění nádrže,popřípadě,kde jej sehnat a namontovat?
1.7.2014 7:39:18
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: LPGDobrý den, sledovat hladinu na ručičkovém ukazateli můžete jen na ukatateli namontovaném na multiventilu. Tento ukazatel je pod víkem plynotěsné schránky. Do kabiny se standardně montují ukazatele s LED diodami.
27.6.2014 22:20:41
Jméno:
Luděk Přerost Předmět:
Přepínač zavoliDobrý den cca před 14 dny sem si u vás nachal namontovat systém zavoli do passat b5 1.6
Nyní po ujetí cca 400km sem si všiml že na přepínači bliká spodní zelená kontrolka,signalizuje to poruchu a nebo že dochází lpg?
Dále bych se zeptal jestli se systém po vyjetí lpg přepne sám na benzín a nebo musím přepnout manuálně?
Děkuji za info Luděk
28.6.2014 8:53:30
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: Přepínač zavoliDobrý den pane Ludku, ano znamená to, že jedete na rezervu. Pokud dojde LPG, systém automaticky přepne na benzín. Automatické přepnutí na benzín Vám oznámí zapípání.
27.6.2014 7:41:07
Jméno:
Michal Předmět:
DovolenáDobrý den.. Mán Citroen xara piccaso s namontovaným systemem Stag 300 a střiky Waltec,reduktor Tomasuto
od vašeho partnera již 2 roky. Na plyn najeto 50 000km zatím bez problému. Nyní po cestě na dovolenou do Dubrovníku
se mně na dálnici stalo,že palubní počítač zahlásil poruchu a auto okamžitě jelo s minimálním výkonem a zvukem jako traktor.i. při přepnutí na benzín se nic nezměnil.po dálnici jsem jel max 50 km/h a každý kopeček na dvojku. Asi po 30min.se najednou auto rozjelo naprosto normálně. Po hodimě jízdy na benzín jsem přepnul opět na lpg . Asi 300km bylo vše v pořádku,ale poté se porucha opakovala a já jel po dálnici opět max 40-50km/h.i na benzín. Byl jsem zoufalý ,tak jsem zastavil a bezmocně zíral do motoru.Po nastartování motor šel úplně normálně.Dál jsem již přepínání lpg nepokoušel.Dojel jsem naprosto normálně až pod Dubrovník Mám dotaz, může jednotka Stag ovlivnit i řídící jednotku benzínovou a mám zkusit lpg,nebo to již nepokoušet,jezdit pouze na benzín a v Praze jít do servisu Pro úplost uvádím ,že auto bylo před dovolenou kontrolováno v lpg servisu.
27.6.2014 16:00:41
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: DovolenáDobrý den pane Michale, vzhledem k tomu, že chyba přetvrvávala i po přepnutí na benzín, bych usuzoval na to, že chyba bude v benzínové části (špatný kontakt, zkrat, vadné čidlo ....). Funkce LPG jednotky spočívá v řízení LPG systému a současně simuluje pro benzínovou řídící jednotku běžný provoz odpojených benzínových vstřikovačů. Pro určení zda závadu způsobuje LPG systém je potřeba provést diagnostiku vozidla a diagnostiku LPG systému. V případě že budete chtít problém vyřešit navštivte nás nebo některého z našich partenrů.
24.6.2014 13:39:51
Jméno:
Fanda Předmět:
přímaz motoru na lpgDobrý den,mám hyundai accent na lpg,je nutný do něj přímaz motoru a za kolik se dá pořídit.?
25.6.2014 11:21:24
Jméno:
Ing. Procházka Předmět:
RE: přímaz motoru na lpgDobrý den pane Fando, pošlete mě prosím na e-mail technik@autogascentrum.cz konkrétnější údaje o vozidle respektive o motoru vozidla. Potřebuji vědět zejména rok výroby, objem motoru, výkon motoru případně kód motoru.
Přidat záznam