9.6.2022 13:50:52
Jméno:
Karel Předmět:
Má provoz na LPG vliv na katalyzátor?Dobrý den,
vlastním BMW E36 motor M43B16 přestavěný na LPG pohon asi před osmi lety. Na přestavbu byl použit systém LPG Lovato Easy Fast SMART (černá plastová řídící jednotka), nastaveno bez přívstřiku benzinu a také nebyl použit systém aditiva pro ventily.
Na LPG bylo ujeto od té doby asi 130000 km, auto je využíváno na převážně delší trasy (> 50km), systém pravidelně revidován. Auto při přepnutí na plyn jede pěkně, neškube, průměrná spotřeba se pohybuje kolem 9,2 l LPG / 100 km (to mi přijde docela dost, ale nemám možnost to porovnat s obdobnými vozy - zkoušel jsem provoz čistě na benzin, kdy jsem vyjel asi tři nádrže a spotřeba se pohybovala kolem 7,1 l BA95 / 100 km).
Ale od montáže LPG bylo potřeba 2x měnit katalyzátor (po cca 60tis. km), protože se vždy rozsypala vnitřní keramická vložka. Může opakované poškození katalyzátoru souviset s provozem na LPG jako např. špatným seřízením nebo nevhodně zvoleným systémem systémem pro přestavbu? Co jsem pochopil systém Easy Fast SMART je zjednodušená verze, která nemá tolik možností nastavení. Může mít nevhodné seřízení vliv i na spotřebu? Děkuji za odpovědi.
10.6.2022 8:11:59
Jméno:
Ing. Procházka Evžen Předmět:
RE: Má provoz na LPG vliv na katalyzátor?Dobrý den, pokud se mění katalyzátor u vozidla poháněného LPG, pak je třeba volit katalyzátor určený pro LPG, pokud je dostupný, protože směs LPG hoří vyššími teplotami nežli směs benzínová. Řídící jednotka ve Vašem systému disponuje všemi potřebnými funkcemi pro precizní nastavení palivové směsi. V jednom litru LPG je zhruba 25 MJ energie, zatímco v litru benzínu je to cca 31 MJ. Pokud bychom dle toho přepočítali Vaší spotřebu, pak spotřebě benzínu 7,1 l by odpovídala spotřeba cca 8,8 l LPG. Je však třeba vzít v úvahu i to, že LPG je směs dvou plynů propanu a butanu, které mají různé fyzikální vlastnosti mimo jiné i obsah energie a že existuje letní a zimní směs LPG, které se liší poměrem těchto plynů. Co se spotřeby týká, doporučuji navštívit odborný servis a nechat zkontrolovat plynovou mapu.